Skripte iz pravo.psilon.org" />
Forum pravne fakultete Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



 upus Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
nicoletta



Pridružen/-a: 01.10. 2008, 07:17
Prispevkov: 105

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 16:43 Odgovori s citatomNazaj na vrh

tist k gre v pondelk na izpit,bi ga zelooo lepo prosila,ce mi malo pomaga pri teh vprasanjih:

1. Na podlagi katerih pravnih sredstev lahko državni organi nadzirajo delo organov samoupravnih lokalnih skupnosti?
2. V postopku odločanja o stikih staršev z otroci, ki je na zahtevo očeta, je organ po preteku 6 mesecev od nastopa izvršljivosti te odločbe po uradni dolžnosti izdal sklep, s katerim je dovolil izvršbo izdane odločbe. Ali je ravnal zakonito? Pojasni.
3. Kateri so akcesorni akti v upravnem postopku in kakšna je njihova oblika?
4. Tožnik je zahteval, da Upravno sodišče odpravi izpodbijani akt in odloči o pravici. Sodišče pa ni odločilo v sporu polne jurisdikcije, temveč je zpodbijani akt odpravilo in vrnilo zadevo v ponovno odločanje upravnemu organu. Ker se tožnik s to odločitvijo ne strinja in meni, da bi Upravno sodišče moralo odločiti o tej zadevi, saj gre le za vprašanje uporabe prava, se je pritožil na Vrhovno sodišče. Kakšna je odločitev Vrhovnega sodišča o tej pritožbi? Pojasni.
5. Policija z zaporo gozdne ceste romski skupini preprečuje prihod na njihovo prebivališče in v zvezi s tem ni izala nobene odlčbe. Kakšno pravno sredstvo ima na voljo posamezni pripadnik te skupine, da bi dosegel možnost povratka na svoje domovanje? Pojasni.
6. Organ je zavrgel vlogo stranke, ker je po predhodno negativno rešenem primeru pravno in dejansko stanje nespremenjeno. stranka je naknadno našla dokaze za obstoj dejstva ki ga pred izdajo tega sklepa ni poznala. ali lahko vloži predlog za obnovo?
7. Tožnik v US v katerem je uveljavljal kršitev svojih ustavnih pravic s posamičnim aktom DO ni uspel. katero pravno sredstvo ima na voljo, pojasni.
8. V u. postopku je bilo po dokončnosti odločbe ugotovljeno, da je stranka lagala o dejstvu, ki je bilo odločilno za to, da je organ njeni zahtevi ugodil. Katreo pravno sredstvo ima stranka na voljo? Pojasni.
9. Stranka je vložila tožbo, s katero zahteva, da organ s sodbo ugotovi, da je bilo dovoljenje za javno prireditev, ki je s preglasno jaz glasbo kratilo spanec pretekle noči, nezakonito. Kako bo ravnalo upravno sodišče? Pojasni.
10. Po odpravi upravne odločbe s strani upr. sodišča, pristojni organ ni upošteval mnenja tega sodišča glede uporabe materialnega prava in je za stranko ponovno izdal neugodno odločbo. Stranka je vložila ponovno tožbo zoper izdani akt in zahteva od sodišča, da samo odloči o zahtevi. Ali bo sodišče morale slediti zahtevi stranke in odločiti v sporu polne jurisdikcije? Pojasni.
11. Kateri organ lahko na podlagi ZUPizredno razveljavi odločbo, ki jo je izdala vlada?

12. Upravni organ je izdal odločbo o odmeri davka od dohodka. Stranka je nekaj mesecev po prejemu odločbe pri branju njene obrazložitve ugotovila, da ji davčni organ v obračunu ni upošteval olajšav za polnoletnega otroka, zaradi česar bi ji po zakonu moral zmanjšati davčno obveznost, saj je zmotno menil, da se otrok ne šola več in da do te olajšave stranka ni bila upravičena. Zaradi tega je stranka predlagala, da organ izda sklep, s katerim naj popravi pomoto in zniša previsok znesek davčne obveznosti v odločbi. Kako bo ravnal organ? Pojasni.
13. Zakon določa različne razloge, iz katerih je lahko v upravnem sporu tožba s sklepom zavržena. Ali je kateri izmed njih take narave, da ne ovira ponovne vložitve tožbe s strani stranke po tem, ko je bila njena tožba predhodno že zavržena, če tožbeni rok še ni potekel?
14. Kateri dokaz ima v upravnem postopku najvišjo dokazno vrednost? Pojasni
15. Upravno sodišče na podlagi tožbe s sodbo odpravi izpodbijani akt in vrne zadevo v ponovno odločanje upravnemu organu. Katera pravna sredstva ima nezadovoljna stranka na voljo zoper navedeno sodbo? Pojasni.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
mng



Pridružen/-a: 13.10. 2010, 22:43
Prispevkov: 40

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2010 20:15 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Zanima me odgovor na vprašanje: Ali lahko zakon predpiše, da državni zbor določa v upravni zadevi v upravnem postopku? Pojasni??? HVALA
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
plesalka



Pridružen/-a: 30.09. 2008, 15:18
Prispevkov: 173

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2010 12:11 Odgovori s citatomNazaj na vrh

začasne ocene so že vpisane!
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
mng



Pridružen/-a: 13.10. 2010, 22:43
Prispevkov: 40

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2010 11:11 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Glede na to, da na njegovi spletni strani piše, da ima govorilne ure po dogovoru, me zanima kdaj boste tisti, ki ste naredili izpit šli vpisati oceno? Če se dogovorite za termin, ko bo dosegljiv, mi prosim sporočite na forum. THX
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
nicoletta



Pridružen/-a: 01.10. 2008, 07:17
Prispevkov: 105

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2010 10:40 Odgovori s citatomNazaj na vrh

izpit 20.december 2010

1. Katere so razlike med devolucijo pristojnosti in pritožbo zaradi molka organa?
2. Na podlagi katerih izrednih pravnih sredstev po ZUP lahko državni organi nadzirajo zakonitost odločanja organov samoupravnih lokalnih skupnosti?
3. Predstavniki policijskega sindikata se ne strinjajo z analizo plač zdravnikov, ki jo je pripravilo Ministrstvo za javno upravo in trdijo, da bi morali biti udeleženi v upravnem postopku pri oblikovanju analize. Ali je njihova zahteva utemeljena? Pojasni.
4. Oseba A je zaradi zamere osebi B podala prijavo tržni inšpekciji za pregled prodajalne v last oseb B. Ker sta se medtem pobotala, ob prihodu inšpekcije oseba A izjavi, da umika svojo prijavo in da naj se torej pregled ne nadaljuje. Ali se inšpekcijski postopek lahko nadaljuje? Pojasni.
5. Vložiti morate vlogo za štipendijo za podiplomski študij. Rok za vložitev te vloge je 21.12.2010. Ko prispete na zadnji dan roka ob 10. uri dopoldan na pristojni Zavod vam povedo, da so uradne ure šele čez dva dni med 8. in 13. uro. Ali lahko preprečite zamudo roka? Pojasni.
6. Zdravstveni inšpektro pri pregledu kuhinje v kitajski restavraciji ugotovi, da je v določenih sestavinah vsebovana prepovedana snov melamin, opazi pa tudi, da jih kljub temu uporabljajo za pripravo jedi. Inšpektor želi zato izdati odločbo, s katero bi nadaljno uporabo navedenih sestavin prepovedal, vendar lastnika restavracije ni mogoče najti. Kaj lahko stori?
7. V čem se razlikujejo posledice združitve več istovrstnih postopkov in vzorčnega postopka v upravnem sporu?
8. Kako odloči sodišče, če upravni akt, ki se izpodbija, nima obrazložitve?
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
nicoletta



Pridružen/-a: 01.10. 2008, 07:17
Prispevkov: 105

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2011 10:06 Odgovori s citatomNazaj na vrh

odgovor erika na vprasanje kdaj naj pridemo vpisat ocene...

"Pozdravljena,

lahko se oglasite jutri (sreda) na PF okoli 13.45.

Lep pozdrav,

dr. Erik Kerševan"
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
brezdlakenajeziku



Pridružen/-a: 24.01. 2009, 19:31
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2011 17:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

A je mel zdej jan. izpit slučajno Trpin kot so bla namigovanja? Oz. tud iz drugih neuradnih virov sm slišala, da naj bi on počas prevzel ta predmet...Kakšne bolj uradne ifo.? Smile
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
niikka



Pridružen/-a: 04.11. 2010, 14:06
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2011 20:25 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Na januarskem roku kljub namigovanjem ni bilo Trpina ampak Kerševan. To da bo pa Trpin počasi prevzel predmet pa do mene še ni prišlo Smile
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Trinity



Pridružen/-a: 23.10. 2010, 15:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2011 20:57 Odgovori s citatomNazaj na vrh

A bi bil kdo tako prijazen, ki je zdaj januarja delal izpit in napisal kakšna so bila vprašanja. Hvala že vnaprej
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
temnolaska



Pridružen/-a: 03.07. 2009, 09:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2011 08:40 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Glede namigovanja, da naj bi Trpin prevzel UPUS????? Kaj naj bi to pomenilo?

Se bo sistem izpitov spremenilo? A je o tem bilo kej govora na predavanjih? In kdaj naj bi do tega prišlo????
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
brezdlakenajeziku



Pridružen/-a: 24.01. 2009, 19:31
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2011 09:23 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Ej, nč ne bo iz tega....mislm, da je iz namigovanj, da naj bi mel Trpin jan. rok(naj bi on sam to omenu baje) vn pršlo, da naj bi mel pol skoz on izpite. Ampak baje je blo govora sm za jan. rok in še tega je mel pol Kerševan, tko da je očitno, da se NE BO nič spremenilo.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
niikka



Pridružen/-a: 04.11. 2010, 14:06
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2011 10:11 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Trinity je napisal/a:
A bi bil kdo tako prijazen, ki je zdaj januarja delal izpit in napisal kakšna so bila vprašanja. Hvala že vnaprej


1. Ali imamo lahko več stvarno pristojnih organov, ki lahko odločajo o določeni upravni zadevi? Pojasni.

2. Ali se kakšnega dejstva ne more dokazovati v upravnem postopku? Pojasni.

3. Odločbo je izdala uradna oseba, ki je bila pooblaščena le za vodenje postopka. Kakšna pravna sredstva ima stranka na voljo? Pojasni.

4. Zaradi pandemskega širjenja nove gripe in nevarnosti te bolezni za določene skupine prebivalstva je zakon določil obveznost cepljenja vseh otrok mlajših od 7 let. V posameznem primeru se starši otroka A niso odzvali na obveznost cepljenja otroka, čeprav jim je bila v zvezi s tem izdana pravnomočna odločba. Kako lahko ravna organ, ki je pristojen za to zadevo?

5. Upravni organ je ugotovil, da je bila odločba, ki je bila izdana tujcu glede njegove pravice do stalnega prebivanja nezakonita, ker je bil napačno uporabljen materialni zakon. Ali lahko upravni organ za popravo te nezakonitosti izda dopolnilno odločbo? Pojasni.

6. Pri glasovanju o izdaji upravne odločbe s strani komisije, s katero so zahtevek stranke zavrnili, so od 7 članov trije glasovali za to odločbo, dva proti, dva pa sta se vzdržala. Ali daje tak način odločanja podlago za pritožbo? Pojasni.

7. V upravnem sporu je v zadevi, ki je vredna manj kot 200 evrov odločal senat in ne sodnik posameznik, čeprav ni šlo za pomembno pravno vprašanje, zato se je tožnik, ki z zahtevkom ni uspel, zoper tožbo pritožil. Kako bo ravnalo pritožbeno sodišče? Pojasni.

8. Posamezniku je upravno sodišče s sodbo zavrnilo tožbo zoper upravni akt, s katerim je bil zavrnjen njegov zahtevek za denacionalizacijo in vrnitev Ljubljanskega gradu v naravi. Na kateri pravni podlagi bi lahko ta posameznik uveljavljal revizijo v upravnem sporu? Pojasni.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Trinity



Pridružen/-a: 23.10. 2010, 15:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2011 19:25 Odgovori s citatomNazaj na vrh

niikka najlepša hvala za vprašanja
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
StyLa



Pridružen/-a: 25.05. 2009, 00:19
Prispevkov: 20

PrispevekObjavljeno: 17 Jan 2011 17:59 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Živjo,
za tiste ki hodite na predavanja oz. nameravate iti na prihajajoči izpit - ali zadnja sprememba ZUPa pride v poštev? (torej učenje po ZUP-NPB5)?
Hvala!
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
kaktus



Pridružen/-a: 22.10. 2008, 08:21
Prispevkov: 66

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2011 12:59 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Mene pa zanima, kje ste kupili knjigo za UPUS?
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.